Όλα τα άρθρα

Τροφική Δηλητηρίαση: 10 Σημαντικές Συμβουλές για την Πρόληψή της

Τροφική Δηλητηρίαση: 10 συμβουλές για την Πρόληψή της

‣ Βεβαιώσου ότι το ψυγείο σου είναι καθαρό, τακτοποιημένο και η θερμοκρασία στο θάλαμο συντήρησης έχει ρυθμιστεί στους 5°C ή χαμηλότερα.

‣ Αποθήκευσε το ωμό κρέας και τα πουλερικά χωριστά από άλλα τρόφιμα στο ψυγείο, μέσα σε σφραγισμένα δοχεία/σακούλες και στο χαμηλότερο ράφι, για να μην υπάρχει πιθανότητα να στάξουν υγρά τους επάνω σε άλλα τρόφιμα.

‣ Μείωσε όσο το δυνατόν το χρόνο που τα πιο ευπαθή τρόφιμα είναι έξω από το ψυγείο, π.χ. πάνω στο τραπέζι ή στην παραλία – σίγουρα κάτω από 2 ώρες. Πέταξε κάθε ευπαθές τρόφιμο που έχει μείνει πολύ παραπάνω από αυτό το χρονικό διάστημα στη ζέστη.

‣ Προσπάθησε να μαγειρέψεις το φαγητό όσο πιο κοντά γίνεται στην ώρα που θα χρειαστεί να το σερβίρεις ή, διαφορετικά, μόλις έρθει σε θερμοκρασία περιβάλλοντος, βάλ’ το στο ψυγείο.

‣ Ξεπάγωνε τις τροφές από την κατάψυξη βάζοντάς τες από την προηγούμενη ημέρα στο ψυγείο και όχι με το να τις αφήνεις στον πάγκο της κουζίνας.

‣ Μην καταψύχεις εκ νέου οποιαδήποτε τροφή μετά την απόψυξη. Τα τρόφιμα πρέπει να μαγειρευτούν ή να πεταχτούν αν δε χρησιμοποιηθούν 1 ή 2 ημέρες μετά την απόψυξη.

‣ Μην ξαναζεσταίνεις τα φαγητά περισσότερες από μία φορές. αυτοκίνητο που έχει ζεσταθεί πολύ από τον ήλιο. Τοποθέτησε τα τρόφιμα στο πιο δροσερό μέρος του αυτοκινήτου σου, π.χ. στην καμπίνα, όπου θα υπάρχει κλιματισμός.

‣ Φρόντισε να προμηθευτείς μια προστατευτική τσάντα ψύξης στο αυτοκίνητο για να βάλεις εκεί τα αναλώσιμα, τα φαγητά που χρειάζονται απλή ψύξη κι εκείνα που είναι ήδη κατεψυγμένα. Χρησιμοποίησε παγοκύστες για να τα διατηρήσεις σε κατάλληλη θερμοκρασία ψύξης. Και πάλι, όμως, τα υπόλοιπα τρόφιμα δεν πρέπει να εφάπτονται με τα πουλερικά.

‣ Όταν φτάσεις στον προορισμό σου, βάλε αμέσως τις ευπαθείς τροφές στην ψύξη ή στην κατάψυξη, ανάλογα με το τι είναι απαραίτητο για την καθεμία.

‣ Μην αφήνεις τις τροφές μέσα σε ένα.

ΠΗΓΗ ΑΡΘΡΟΥ: mednutrition.gr