Όλα τα άρθρα

Συμβουλές για μεγαλύτερη προστασία και ασφάλεια στο χώρο του σπιτιού

Συμβουλές για μεγαλύτερη προστασία και ασφάλεια στο χώρο του σπιτιού

Τα περισσότερα περιστατικά συμβαίνουν στο σπίτι, και μόνο το 5-10% οφείλονται σε <<επικίνδυνες δραστηριότητες>>, όπως σκαρφάλωμα σε σκάλα ή ανέβασμα σκάλας

Στο σπίτι γενικά. Προφανώς πρέπει να προσέχετε το βήμα σας οπουδήποτε και αν βρίσκεστε μέσα στο σπίτι. Μπορείτε να εγκαταστήσετε μπάρες στις σκάλες και στο μπάνιο. Συγχρόνως αλλάξτε τη διαρρύθμιση των αντικειμένων στο σπίτι. Άνοιγμα χώρου όσο το δυνατόν γίνεται για πρόληψη χτυπήματος. Όταν ο φωτισμός είναι χαμηλός, τότε τα φώτα νυκτός είναι χρήσιμα στο χώρο του μπάνιου και του χολ.

Επίσης, προσοχή στις μπαλαντέζες γιατί το καλώδιο τους είναι χοντρό και δύσκολο στην όραση αν υπάρχει μοκέτα ή έπιπλο. Πεταμένα αντικείμενα σε σκάλες αποτελούν ακόμη ένα σημείο κινδύνου για αιτία ατυχήματος και ο φωτισμός χρειάζεται να είναι επαρκής.

Κουζίνες και μπάνια. Το νερό, το σαπούνι και άλλα πράγματα που μπορεί να πέσουν στο πάτωμα αποτελούν ακόμη ένα σημείο κινδύνου. Η κοινή λογική και οι απλές προσεκτικές κινήσεις είναι η λύση. Αν χυθεί κάτι στο πάτωμα, σκουπίστε το αμέσως γιατί σε περίπτωση αναβολής υπάρχει τεράστια πιθανότητα να γλιστρήσουν μετά.

Στο μπάνιο μπορεί εύκολα κάποιος να χάσει την ισορροπία του. Καλό θα ήταν να τοποθετήσετε μια μπάρα στον τοίχο κοντά στη μπανιέρα. Μέσα στη μπανιέρα πάντα να βάζετε λαστιχένιο πατάκι.

Τέλος, σκεφτείτε τη χρονική στιγμή που πέφτετε να προσγειωθείτε με τον γοφό ή τον ώμο για αποφυγή καταγμάτων.

Προστασία από τα εγκαύματα. Τα εγκαύματα είναι μια πολύ συνηθισμένη αιτία σοβαρών ατυχημάτων και τραυματισμών. Αιτίες των συμβάντων αυτών είναι καθημερινά αντικείμενα όπως οι φούρνοι, οι εστίες μαγειρέματος, τα μάτια κουζίνας, οι θερμάστρες, τα σεσουάρ κλπ.

Οταν χρησιμοποιείτε τις βρύσες να θυμάστε ότι το νερό μπορεί να είναι ζεματιστό. Ρυθμίστε το θερμοσίφωνα ώστε το νερό να είναι χλιαρό. Να θυμάστε πολλές φορές όταν ανοίγεται μια βρύση επηρεάζεται η ροή του νερού σε κάποια άλλη βρύση με αποτέλεσμα κάποιος που κάνει εκείνη τη στιγμή μπάνιο, να καεί. Οπότε πάντα δίνουμε και εκεί την ιδιαίτερη βαρύτητα.

Ποτέ μην επιχειρήσετε να ανάψετε το φούρνο ή το τζάκι με υγρό αναπτήρα, βενζίνη, διαλυτικό μπογιάς. Φροντίστε όλα αυτά τα υγρά να βρίσκονται έξω από το σπίτι ή τουλάχιστον μακριά από εστίες φωτιάς.

Φυσικά αν καπνίζετε, γνωρίζετε ότι οι φωτιές ξεκινούν εύκολα από ένα ξεχασμένο τσιγάρο που καίει. Χρήσιμες συσκευές αποτελούν οι ανιχνευτές καπνού καθώς είναι απαραίτητες αν οι αισθήσεις σας είναι μειωμένες λόγω ηλικίας ή λήψης φαρμάκων.

Προστασία από ασφυξία. Ακόμη ένας κίνδυνος είναι η ασφυξία καθώς μπορεί να μην υπάρχει χρόνος να αντιδράσετε γρήγορα. Το φυσικό αέριο και άλλα καύσιμα που χρησιμοποιούνται για το μαγείρεμα και τη θέρμανση πρέπει να φυλάσσονται. Η πιο συνηθισμένη αιτία διαρροής νερού είναι όταν ξεχνάμε το φούρνο αναμμένο. Αποκτήστε τη συνήθεια να ελέγχετε δύο φορές.

Επίσης, οι θερμοσίφωνες και τα στεγνωτήρια ρούχων πολλές φορές λειτουργούν με αέριο. Αν δεν είστε σίγουροι για τον τρόπο λειτουργίας απευθυνθείτε σε άτομο που γνωρίζει τη χρήση του. Το τζάκι αυξάνει τον κίνδυνο φωτιάς καθώς δημιουργείται και μονοξείδιο του άνθρακα με αποτέλεσμα τα αναπνευστικά προβλήματα σε περίπτωση αμέλειας.

Ακόμη μια παρατήρηση είναι σε περίπτωση που διαθέτετε γκαράζ, πάντα να κλείνετε την πόρτα του αφού έχετε σβήσει την μηχανή του αυτοκινήτου καθώς στην περίπτωση βλάβη εξάτμισης να υπάρξει διαρροή σε όλο το σπίτι.

Προστασία από ηλεκτροπληξία. Το ρεύμα αποτελεί επικίνδυνο παράγοντα στο σύστημα ασφαλείας στο χώρο του σπιτιού. Χρησιμοποιείτε τις συσκευές σύμφωνα με τον τρόπο σχεδίασης, μην υπερφορτώνεται τις πρίζες. Προσοχή στους διακόπτες και τις πρίζες . Δώστε μεγάλη προσοχή στο ρεύμα της κουζίνας και στο μπάνιο. Συσκευές όπως μίξερ και σεσουάρ μπορεί να προκαλέσουν ηλεκτροπληξία αν έρθουν σε επαφή με το νερό.

ΠΗΓΗ ΑΡΘΡΟΥ: MAYO CLINIC ‘Η ΤΡΙΤΗ ΗΛΙΚΙΑ’