Όλα τα άρθρα

Που οδηγεί η παραφροσύνη και πως εξελίσσεται η Νόσος του Πάρκινσον

Που οδηγεί η παραφροσύνη και πως εξελίσσεται η Νόσος του Πάρκινσον

Ο καθένας μας γεννιέται με δισεκατομμύρια εγκεφαλικά κύτταρα. Καθώς μεγαλώνουμε, ορισμένα από αυτά τα κύτταρα μπορεί να πεθάνουν ή να πάθουν κάποια βλάβη. Επίσης, το σώμα σταδιακά παράγει όλο και λιγότερα από τα χημικά που χρειάζεται ο εγκέφαλος για τη σωστή λειτουργία του. Τις περισσότερες φορές η αλλαγή δεν γίνεται αντιληπτή γιατί τα περιβαλλοντικά κύτταρα εξισορροπούν αυτή την απώλεια. Όταν όμως ο εκφυλισμός είναι έντονος και προοδευτικός σε κάποιο τμήμα του νευρικού συστήματος, σταδιακά χάνεται μέρος της ικανότητας λειτουργίας. Αυτή η απώλεια επηρεάζει το συντονισμό, τη πνευματική ικανότητα, τη μυϊκή κίνηση και το μυϊκό έλεγχο. Δύο διαταραχές του εγκεφάλου είναι η παραφροσύνη και η νόσος του Πάρκινσον.

Παραφροσύνη. Η παραφροσύνη είναι μια προοδευτική μείωση των πνευματικών και κοινωνικών ικανοτήτων. Η πιο συνηθισμένη μορφή παραφροσύνης είναι η νόσος του Αλτσχάιμερ.

Νόσος του Πάρκινσον. Η νόσος του Πάρκινσον προσβάλλει συνήθως άτομα άνω των 50 ετών. Το βασικό χαρακτηριστικό της νόσου είναι το τρέμουλο. Το τρέμουλο μπορεί να γίνει τόσο έντονο, που ο ασθενής να μη μπορεί να κρατήσει σταθερά ένα πιρούνι για να φάει, ούτε μια εφημερίδα για να διαβάσει. Σε προχωρημένο στάδιο παρουσιάζονται προβλήματα ισορροπίας και μυϊκή ακαμψία.

Η αιτία της νόσου του Πάρκινσον παραμένει άγνωστη. Οι ερευνητές γνωρίζουν ότι προκαλείται σε περίπτωση βλάβης ή θανάτου νευρικών κυττάρων που ονομάζονται νευρώνες. Όταν προσβληθούν, αυτοί οι νευρώνες παύουν να παράγουν τη χημική ουσία ντοπαμίνη, απαραίτητη για την ομαλή εκούσια κίνηση των μυών.

Τι μπορείτε να κάνετε

Υπάρχουν αρκετά φάρμακα για την αντιμετώπιση της νόσου του Πάρκινσον και για την επιβράδυνση της εξέλιξης της. Η δυσκολία έγκειται στον καθορισμό του φαρμάκου που θα μειώσει τα συμπτώματα με τις λιγότερες δυνατές παρενέργειες. Σε προχωρημένο στάδιο, η νόσος του Πάρκινσον συνήθως απαιτεί ιατρική ή χειρουργική θεραπεία. Ωστόσο, μπορείτε να βοηθήσετε στη βελτίωση της κινητικότητας, της ισορροπίας και του συντονισμού κάνοντας μυοχαλαρωτικές ασκήσεις και φυσικοθεραπεία. Υπάρχουν κάποια ανεξακρίβωτα ακόμα στοιχεία ότι τα άτομα που πίνουν καφέ κινδυνεύουν λιγότερο από τη νόσο. Οι πρόοδοι των ερευνητών δίνουν περισσότερες ελπίδες για το μέλλον.