Όλα τα άρθρα

Ποια είναι τα είδη, τα αίτια και πως αναγνωρίζεται το σοκ

Ποια είναι τα είδη, τα αίτια και πως αναγνωρίζεται το σοκ

Το σοκ είναι συνήθης επιπλοκή απώλειας αίματος, λοίμωξης, εγκαύματος, ενός σοβαρού κατάγματος και άλλων ιατρικών προβλημάτων. Είναι μία κατάσταση στην οποία παρουσιάζεται ελάττωση της ροής του αίματος στο σώμα σας. Αυτό επιφέρει μείωση στη πίεση του αίματός σας καθώς και στη παροχή οξυγόνου στους ιστούς. Η μείωση αυτή μπορεί να οδηγήσει σε διάφορα σημεία και συμπτώματα, όπως ωχρότητα του δέρματος και γρήγορο, ασθενή σφυγμό. Το σοκ μπορεί να επέλθει ξαφνικά ή να αποτελεί καθυστερημένη αντίδραση σε μια κάκωση.

Είδη σοκ

Διαχωρίζεται σε τρεις κατηγορίες: υποογκαιμικό ( από μειωμένο όγκο αίματος), καρδιογενές και αγγειοκινητικό.

Το πρώτο οφείλεται σε ανεπαρκή ροή αίματος ως αποτέλεσμα σοβαρής αιμορραγίας, μεγάλου τραύματος ή αφυδάτωσης, που προήλθε από απώλεια υγρών λόγω εμετών ή διάρροιας.

Το δεύτερο παρουσιάζεται όταν η καρδιά δε λειτουργεί σωστά με αίτια τις αρρυθμίες και τη καρδιακή προσβολή.

Το τρίτο προκαλείται από ορισμένες μολύνσεις ή έντονες αλλεργικές αντιδράσεις ( αναφυλαξία).

Αίτια του σοκ

 • Απώλεια αίματος
 • Αφυδάτωση
 • Καρδιοπάθειες
 • Λοίμωξη
 • Σοβαρή αλλεργική αντίδραση

Αναγνώριση και Αντιμετώπιση του Σοκ

Πριν μπορέσετε να αντιμετωπίσετε αποτελεσματικά ένα άτομο σε κατάσταση σοκ, χρειάζεται να ξέρετε πως να αναγνωρίσετε τα σημάδια και τα συμπτώματα του.

Αναγνώριση σοκ

Τα ακόλουθα σημεία και συμπτώματα μπορεί να υποδηλώνουν την παρουσία σοκ σε ένα άρρωστο ή τραυματισμένο άτομο:

 • Αλλαγή στο χρώμα δέρματος: Το δέρμα μπορεί να φαίνεται ωχρό ή γκρι και να είναι ψυχρό και κολλώδες στην αφή.
 • Γρήγορος σφυγμός και αναπνοή: O καρδιακός παλμός είναι ασθενής και ταχύς και συνοδεύεται από ρηχή, γρήγορη αναπνοή. Η πίεση του αίματος είναι μειωμένη, ίσως κάτω από τις μετρήσιμες τιμές.
 • Ακίνητα μάτια: Τα μάτια μοιάζουν να είναι ανέκφραστα και ακίνητα. Το άτομο μπορεί πιθανόν να έχει διεσταλμένες κόρες, κάνοντας έτσι το μαύρο κέντρο κάθε ματιού να φαίνεται μεγάλο.
 • Απώλεια των αισθήσεων, ζάλη, διέγερση και δίψα: Tο άτομο μπορεί να έχει χάσει τις αισθήσεις του. Αν δεν της έχει χάσει, είναι πιθανό να λιποθυμήσει, να νιώθει ζαλάδα ή αδυναμία, σύγχυση, άγχος ή διέγερση. Πολλά άτομα με σοκ παραπονιούνται για δίψα.

Αντιμετώπιση του σοκ

Ζητήστε επειγόντως ιατρική βοήθεια, αν παρατηρήσετε σημεία και συμπτώματα σοκ. Ενώ περιμένετε τις πρώτες βοήθειες:

 • Βάλτε το άτομο να ξαπλώσει: Ξαπλώστε το άτομο ανάσκελα με το κεφάλι χαμηλότερα από το επίπεδο των ποδιών. Η θέση αυτή βοηθά στη διατήρηση της ροής του αίματος στον εγκέφαλο καθώς και στην ανακούφιση από τα συμπτώματα λιποθυμίας. Η ανύψωση των ποδιών σε ένα μαξιλάρι ή σε κάποιο άλλο στήριγμα είναι συνήθως ο ευκολότερος τρόπος, για να επιτευχθεί αυτή η θέση. Όμως, αν το άτομο έχει υποστεί κάκωση, η οποία, αν ανασηκώσει τα πόδια του, θα του προκαλέσει πόνο ή περαιτέρω ζημιά, αφήστε το ξαπλωμένο ανάσκελα.
 • Διατηρήστε το άτομο ζεστό και άνετο: Χαλαρώστε ζώνες και γενικά ρούχα που πιέζουν, σκεπάστε το άτομο με κουβέρτα αν έχει κρύο ή τοποθετείστε το άτομο σε σκιά ή δροσερό μέρος αν έχει ζέστη

Αντιμετωπίστε τα τραύματα κατάλληλα: Σταματήστε τυχόν αιμορραγία, ακινητοποιήστε τυχόν κατάγματα ή πάρτε άλλα κατάλληλα μέτρα πρώτης ανάγκης. Ο πόνος από ένα κάταγμα που δεν έχει ακινητοποιηθεί μπορεί να επιδεινώσει το σοκ.