Όλα τα άρθρα

Ποια είναι τα Αναπτυξιακά Στάδια των πρώτων 12 μηνών ενός μωρού

Ποια είναι τα Αναπτυξιακά Στάδια των πρώτων 12 μηνών ενός μωρού

Κατά τη διάρκεια των πρώτων 12 μηνών της ζωής του, το μωρό σας δουλεύει περισσότερο από όσο σε οποιοδήποτε άλλο στάδιο της μεταγενέστερης ύπαρξής του. Κατά τη διάρκεια αυτού του απίστευτου πρώτου χρόνου το μωρό σας ξεκινά από πλήρως εξαρτώμενο και καταφέρνει να περπατήσει, να ταΐσει τον εαυτό του, ακόμα και να πει μερικές λέξεις. Αν και τα αναπτυξιακά επιτεύγματα κάθε μωρού είναι διαφορετικά, τα ακόλουθα μηνιαία στάδια μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως γενικός οδηγός. 

 

1ος Μήνας – Πρώτο Χαμόγελο

Ένα σημαντικό γεγονός κατά τη διάρκεια των πρώτων εβδομάδων της ζωής του μωρού σας είναι το πρώτο του χαμόγελο. Αν και θα το βλέπετε συχνά ένα χαμόγελο στο πρόσωπο του, ένα βρέφος δεν έχει αυτό που ονομάζουμε κοινωνικό χαμόγελο, μέχρι να περάσει ο πρώτος μήνας, συνήθως μέχρι την όγδοη εβδομάδα.

 

2ος Μήνας – Αναγνώριση Φωνής

Μέχρι το δεύτερο μήνα ζωής το μωρό σας θα μπορέσει να διαφοροποιήσει τους ανθρώπους από τα αντικείμενα, με τους πρώτους να αποσπούν μία πολύ πιο άμεση αντίδραση. Το μωρό σας αρχίζει να αναγνωρίζει τη φωνή σας.

 

3ος Μήνας – Ανεξάρτητο παιχνίδι

Ένα μωρό ηλικίας 3 μηνών μπορεί να παίξει για περίπου 10 με 15 λεπτά κάθε φορά με ελάχιστη συμμετοχή του γονιού. Το μωρό σε αυτή την ηλικία αποσπάται πιο εύκολα και μπορεί ακόμα να σταματήσει το θηλασμό, για να δει ή να ακούσει κάτι που του τραβάει τη προσοχή.

 

4ος Μήνας – Παιχνίδια στον καθρέπτη

Ένα ορόσημο κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου είναι η συμπεριφορά του παιδιού σας μπροστά σε έναν καθρέφτη. Κρατήστε το μπροστά στον καθρέφτη και δείτε το να χαμογελάει, να ενθουσιάζεται και το πιθανό ενδεχόμενο είναι να αρχίσει να μουρμουρίζει.

 

5ος Μήνας – Άγχος προς τους ξένους

Διακρίνεται η διαφορά ανάμεσα στους γονείς του και στους ξένους. Για πρώτη φορά μπορεί να παρατηρήσετε ότι είναι πιο προσεκτικό μπροστά σε ξένους.

 

6ος Μήνας – Τροφές που τρώγονται με το χέρι

Βρίσκεται σε επαγρύπνηση για τη μισή από την ώρα κατά την οποία είναι ξύπνιοι. Έχει βελτιωθεί η επιδεξιότητα του και θέλει να παίρνει από μόνο του κομμάτια φαγητού και να τα βάζει στο στόμα του.

 

7ος Μήνας – Περισσότερη Κινητικότητα

Οι αυξημένες κινητικές ικανότητες δίνουν στο βρέφος μεγαλύτερη αίσθηση ελευθερίας. Ενώ θέλει να ανοίξει τα φτερά του, θέλει να το κάνει ταυτόχρονα κάτω από τη δική σας καθησυχαστική παρουσία. Μην εκπλαγείτε, εάν κάθε φορά που φεύγετε από το δωμάτιο, το μωρό σας κλαίει. 

 

8ος Μήνας – Άγχος αποχωρισμού

Ένα μωρό 8 μηνών είναι εμφανώς προσκολλημένο στο γονιό που του παρέχει τη περισσότερη φροντίδα. Το άγχος του αποχωρισμού συχνά εμφανίζεται σε αυτή την ηλικία και μπορεί να διαπιστώσετε ότι φεύγοντας από το δωμάτιο, του προκαλείτε πανικό. Το μωρό που παλαιότερα δεν το ενοχλούσαν οι ξένοι, ξαφνικά μπορεί να φοβάται το γείτονα ή ακόμα τον παππού και τη γιαγιά. Θεωρείται φυσιολογικό όλο αυτό το γεγονός, στο πλαίσιο της ανάπτυξης.

 

9ος Μήνας – Νέα παιχνίδια

Ένα βρέφος 9 μηνών είναι αρκετά αναπτυγμένο ώστε να πλήττει. Αυτό συμβαίνει, επειδή η μνήμη του είναι πιο ανεπτυγμένη. Συνεπώς, το βρέφος αναζητά συνεχώς καινούρια ερεθίσματα και το παιχνίδι που συνήθως διασκέδαζε, κατά τη διάρκεια της νύχτας, πλέον παύει να κινεί τα ενδιαφέροντα του.

 

10ος Μήνας – Μίμηση

Αναπτύσσεται η έννοια της ιδιοκτησίας, μπορεί να διαχωρίσει τα παιχνίδια που ανήκουν σε αυτό. Σημαντικό ρόλο παίζει η μίμηση στη μάθηση του παιδιού  και μπορεί (π.χ. Μπορεί να σας προσφέρει κομμάτια φαγητού, προσπαθεί να σας πλύνει το πρόσωπο και τα χέρια.)

 

11ος Μήνας – Έλεγχος της εξουσίας

Αναζητά την έγκριση σας και θα προσπαθήσει να αποφύγει την αποδοκιμασία σας, προσπαθεί να δοκιμάσει την αντοχή σας.

 

12ος Μήνας – Εκρήξεις θυμού

Στην ηλικία των 12 μηνών κάποια βρέφη μπορεί να αρχίσουν να έχουν εκρήξεις θυμού. Το παιδί που έτρωγε με προθυμία μπορεί να γίνει εκλεκτικο. Τα προβλήματα ύπνου είναι συνηθισμένα σε αυτή την ηλικία.