Όλα τα άρθρα

Παροχή Πρώτων Βοηθειών: Πρόληψη και Αντιμετώπιση του Υπεραερισμού

Παροχή Πρώτων Βοηθειών: Πρόληψη και Αντιμετώπιση του Υπεραερισμού

Κρίσεις φόβου ή πανικού μπορεί να προκαλέσουν υπεραερισμό, δηλαδή αυξημένη συχνότητα και εύρος αναπνοών, όπως όταν κάποιος παίρνει πολλές ή βαθιές ανάσες. Ενώ μπορεί να εισπνέετε επιπλέον αέρα, μπορεί να αισθάνεστε ότι δεν σας φτάνει.

Ο υπεραερισμός μπορεί να προκαλέσει μυρμήγκιασμα και σπασμό των χεριών, κατά τον οποίο τα δάχτυλα μένουν τεντωμένα, ενώ ο αντίχειρας και το πέμπτο δάχτυλο ενώνονται. Παρόμοιος μυικός σπασμός μπορεί να εμφανιστεί και στα πόδια σας. Άλλα συμπτώματα είναι ζάλη και μυρμήγκιασμα γύρω από το στόμα. Τα συμπτώματα αυτά προκαλούνται από την εκπνοή υπερβολικού διοξειδίου του άνθρακα μέσω των πνευμόνων σας, η οποία δημιουργεί μια χημική ανισορροπία στο σώμα σας.

Η θεραπεία του υπεραερισμού γίνεται με το να καθησυχάσουν το άτομο ότι όλα είναι καλά καθώς και να το πείσετε να αναπνέει κανονικά. Μερικές φορές η αναπνοή μέσα σε μία μικρή χάρτινη σακούλα μπορεί να βοηθήσει, γιατί αναγκάζοντας το άτομο να αναπνέει ξανά τον αέρα των πνευμόνων του αποκαθίσταται το επίπεδο του διοξειδίου του άνθρακα. Η σακούλα πρέπει να φουσκώνει και να ξεφουσκώνει, αν αυτό εκτελείται σωστά.

Εάν το άτομο δεν είχε παρόμοιο περιστατικό ποτέ στη ζωή του, θα πρέπει να επισκεφτεί γιατρό, για να βεβαιωθεί ότι δεν είναι κάτι επικίνδυνο, το οποίο μοιάζει με κρίση πανικού.