Όλα τα άρθρα

Τα επίπεδα και η εύρεση των υπηρεσιών κατ΄οίκον φροντίδας

Τα επίπεδα και η εύρεση των υπηρεσιών κατ΄οίκον φροντίδας

Οι υπηρεσίες κατ΄οίκον φροντίδας, σ.σ. WE CARE στα Τρίκαλα, που προσφέρουν εξειδικευμένη νοσηλεία, θεραπευτικές και συμπληρωματικές υπηρεσίες ακολουθούν τις οδηγίες του γιατρού σας. Ένας ιατρικά εκπαιδευμένος λειτουργός ή διαχειριστής περιπτώσεων μπορεί να είναι υπεύθυνος για το συντονισμό της φροντίδας που παρέχεται σε εσάς ή στο οικείο σας άτομο που χρειάζεται βοήθεια.

Πολλοί οργανισμοί προσφέρουν υποστηρικτικές υπηρεσίες αντί για εξειδικευμένες. Στην περίπτωση των υποστηρικτικών υπηρεσιών ένας ή μία βοηθός περνάει τακτικά από το σπίτι σας, ίσως σε καθημερινή ή εβδομαδιαία βάση, για να σας βοηθήσει στις βασικές ανάγκες, όπως στο μπάνιο, στα ψώνια, στο μαγείρεμα, στο φαγητό και στις δουλειές του σπιτιού.

Ο βοηθός επίσης μπορεί να κάνει βασικές νοσηλευτικές εργασίες όπως να ελέγξει εάν έχετε πυρετό. Κάποιες υπηρεσίες φροντίδας στο σπίτι προσλαμβάνουν άτομα με ευρύτερες δεξιότητες προσπαθώντας να ανταπεξέλθουν σε όλες αυτές τις ανάγκες.

Επίπεδα φροντίδας

Η βοήθεια στο σπίτι γενικά χωρίζεται σε τρεις βασικές κατηγορίες:

Εξειδικευμένη φροντίδα

Στην εξειδικευμένη φροντίδα ακολουθούνται οδηγίες γιατρού και οι υπηρεσίες παρέχονται από επαγγελματίες υγείας, όπως νοσοκόμες και θεραπευτές. Μπορεί επίσης να περιλαμβάνει δραστηριότητες όπως η φυσικοθεραπεία ή κοινωνικές υπηρεσίες.

Υπηρεσίες υποστήριξης στο σπίτι

Οι υπηρεσίες υποστήριξης στο σπίτι περιλαμβάνουν εργασίες όπως ο καθαρισμός του σπιτιού, οι εξωτερικές δουλειές και η προετοιμασία γευμάτων. Ένας ή μία οικιακή βοηθός μπορεί να κάνει πολλές από αυτές τις δουλειές υπό την καθοδήγηση του διαχειριστή.

Συνδυασμένη φροντίδα

Οι υπηρεσίες μπορεί να προσφέρονται από μια ομάδα κατ΄οίκον φροντίδας που αποτελείται από ένα συνδυασμό των παρακάτω: γιατρό, νοσηλευτή, διαιτολόγο, θεραπευτή, κοινωνικό λειτουργό και οικιακό βοηθό. Αυτή η ομάδα εφαρμόζει ένα πρόγραμμα, για να ικανοποιεί τις ανάγκες σας.

Η εύρεση της υπηρεσίας κατ΄οίκον φροντίδας

Για να βρείτε ποιες υπηρεσίες φροντίδας στο σπίτι διατίθενται εκεί που ζείτε, ρωτήστε το γιατρό σας, ένα κοινωνικό λειτουργό, το το τοπικό τμήμα υγείας ή το τοπικό κέντρο ηλικιωμένων πολιτών. Επιπροσθέτως, τα τμήματα πρόνοιας και οι φιλανθρωπικοί οργανισμοί, μπορεί συχνά να παρέχουν πληροφορίες για τις διάφορες υπηρεσίες που παρέχονται.

Τα σημαντικά στοιχεία που θα πρέπει να τονίσετε είναι τα εξής:

  • Οι υπηρεσίες ανταποκρίνονται στις παρούσες και μελλοντικές ανάγκες σας;
  • Πόση ιατρική ή εξειδικευμένη παρακολούθηση προσφέρει η υπηρεσία;
  • Ποιες ώρες της ημέρας ή της εβδομάδας καλύπτονται;
  • Υπάρχουν αντικαταστάτες βοηθοί, όταν οι τακτικοί δεν μπορούν να έρθουν;

Επίσης, συζητήστε με άτομα που έχουν χρησιμοποιήσει την υπηρεσία και ζητήστε τη γνώμη τους.

ΠΗΓΗ ΑΡΘΡΟΥ: MAYO CLINIC ΄ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ ΥΓΕΙΑΣ΄