Όλα τα άρθρα

Λιποθυμία: Τι είναι και πως μπορεί να αντιμετωπιστεί

Λιποθυμία: Τι είναι και πως μπορεί να αντιμετωπιστεί

Η αιφνίδια απώλεια των αισθήσεων συγκαταλέγεται στις πιο ανησυχητικές επείγουσες ιατρικές καταστάσεις. Οι λιποθυμίες είναι γενικά το λιγότερο σοβαρά επεισόδια. Ένα άτομο που έχει χάσει τις αισθήσεις του χρειάζεται άμεση φροντίδα.

Οι άνθρωποι λιποθυμούν, όταν η παροχή αίματος στον εγκέφαλο είναι ανεπαρκής. Το άτομο που λιποθυμά, επειδή η ποσότητα αίματος που φτάνει στο δέρμα του είναι πολύ μικρή, χλωμιάζει και μετά χάνει προσωρινά τις αισθήσεις του. Συνήθως μέσα σε ένα λεπτό, αφότου έχει σωριαστει, η ροή του αίματος αποκαθίσταται και το άτομο έχει και πάλι πλήρη αίσθηση του κόσμου γύρω του.

Μπορείτε να προβείτε σε διάφορες πράξεις, για να βοηθήσετε ένα άτομο που έχει λιποθυμήσει ή έχει χάσει τις αισθήσεις του:

Βάλτε το άτομο να ξαπλώσει

Αν ένα άτομο παραπονεθεί για λιποθυμική τάση ή ζαλάδα, ενώ κάθεται ή στέκεται όρθιο, ξαπλώστε το. Αν δεν υπάρχει χώρος για κάτι τέτοιο, βάλτε το να γείρει προς τα εμπρός, ενώ είναι καθισμένο, και τοποθετήστε το κεφάλι του ανάμεσα στα γόνατα. Αυτό θα βοηθήσει να αυξηθεί η κυκλοφορία του αίματος προς τον εγκέφαλο. Αν ένα άτομο λιποθυμήσει, ενώ παραμένει καθισμένο, ξαπλώστε το γρήγορα στο πάτωμα.

Τοποθετήστε το άτομο ανάσκελα

Αν ένα άτομο λιποθυμήσει και σωριαστεί κάτω, τοποθετήστε το ανάσκελα. Τα άτομα που χάνουν τις αισθήσεις τους πολλές φορές κάνουν εμετό, για αυτό πρέπει να ελέγξετε προσεκτικά την αεροφόρο οδό, για να βεβαιωθείτε ότι είναι καθαρή. Ελέγξτε επίσης τα ζωτικά σημεία όπως για παράδειγμα αν το άτομο αναπνέει ή αν έχει σφυγμό. Αν έχει σταματήσει να αναπνέει, το πρόβλημα είναι πιο σοβαρό από λιποθυμικό επεισόδιο. Προβείτε αμέσως σε καρδιοπνευμονική ανάνηψη (CPR). Βάλτε κάποιον άλλο να καλέσει τις πρώτες βοήθειες.

Αν το άτομο αναπνέει, τοποθετήστε τα πόδια του σε μια καρέκλα ή σε ένα άλλο υπερυψωμένο αντικείμενο, έτσι ώστε τα πόδια του να είναι υψηλότερα από το επίπεδο του κεφαλιού. Η θέση αυτή επιτρέπει στη βαρύτητα να αυξήσει τη ροή του αίματος προς τον εγκέφαλο.

Ελέγξτε για άλλα σημεία και συμπτώματα

Έχει το άτομο πόνο στο στήθος ή στο κεφάλι ; Υπάρχει εμφανής δυσκολία στην αναπνοή; Παραπονιέται για μούδιασμα ή αδυναμία που διαρκεί; Αυτά μπορεί να είναι σημάδια ενός υποκείμενου προβλήματος. Αν εμφανιστεί κάποιο από αυτά τα σημεία και τα συμπτώματα, ζητήστε επειγόντως ιατρική βοήθεια ή αν υπάρχει άτομο που βρίσκεται δίπλα σας εκείνη την χρονική στιγμή και γνωρίζει από Πρώτες Βοήθειες, να συνδράμει άμεσα.

Συμβουλεύστε το άτομο να μη βιαστεί

Μετά από ένα λιποθυμικό επεισόδιο, το χρώμα του ατόμου στο πρόσωπο να επανέλθει στο φυσιολογικό. Συχνά όμως συνεχίζει να αισθάνεται αδυναμία για λίγο ακόμη μετά τη λιποθυμία, οπότε συνιστάται να μείνει ξαπλωμένο ήρεμα για λίγα λεπτά.

Φροντίστε τυχόν κακώσεις

Αν το άτομο έχει τραυματιστεί κατά την πτώση λόγω της λιποθυμίας, φροντίστε τυχόν αιματώματα, μελανιές ή κοψίματα όπως χρειάζεται. Ζητήστε επειγόντως ιατρική βοήθεια, αν η κάκωση μοιάζει να είναι σοβαρή.

ΠΗΓΗ ΑΡΘΡΟΥ: MAYO CLINIC ‘ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ ΥΓΕΙΑΣ’