Όλα τα άρθρα

Φάρμακα που βοηθούν στο ελάττωμα και στη διακοπή του καπνίσματος

Φάρμακα που βοηθούν στο ελάττωμα και στη διακοπή του καπνίσματος

Υπάρχουν πολλά φάρμακα που μπορούν να σας βοηθήσουν στη προσπάθεια σας. Παρακάτω αναφέρουμε ορισμένα υποκατάστατα νικοτίνης και επιλογές χωρίς νικοτίνη.

Τσιρότο νικοτίνης

Το τσιρότο νικοτίνης (Nicoderm) παρέχει μία σταθερή δόση νικοτίνης στο αίμα σας μέσα από το δέρμα. Τα περισσότερα τσιρότα νικοτίνης χορηγούνται χωρίς συνταγή γιατρού. Χρησιμοποιούνται καθημερινά για 6 έως 12 εβδομάδες και έχουν αποδειχθεί εξαιρετικά αποτελεσματικά, αλλά δεν αποτελούν τη μαγική θεραπεία. Συχνά μετά από αρκετές εβδομάδες χρήσης μπορεί να προκληθούν δερματικοί ερεθισμοί. Όταν αφαιρέσετε το τσιρότο, βάλτε κρέμα υδροκορτιζόνης πάνω στη περιοχή, για να ανακουφιστούν οι ερεθισμοί. Βάζετε το τσιρότο σε διαφορετικό σημείο κάθε μέρα για να μειωθεί το πρόβλημα.

Ρινικό σπρέι νικοτίνης

Το ρινικό σπρέι νικοτίνης (Nicotrol) αποτελεί την πιο γρήγορη ανακούφιση από όλα τα προϊόντα αντικατάστασης νικοτίνης για τα συμπτώματα στέρησης και διατίθεται μόνο με συνταγή γιατρού. Μπορεί να προκαλέσει παρενέργειες όπως μια ζεστή αίσθηση στη μύτη, φτέρνισμα και ερεθισμό στο λαιμό και υποχωρούν μέσα στη πρώτη εβδομάδα χρήσης.

 

 

 

Εισπνευστήρας νικοτίνης

Το Nicorette είναι μία ρητίνη σαν τσίχλα που αποδεσμεύει νικοτίνη μέσω του στόματος. Υπάρχουν δύο μορφές Nicorette: το ένα περιέχει 2 mg και το άλλο 4 mg.

Όταν χρησιμοποιείται σωστά, η τσίχλα νικοτίνης απελευθερώνει απελευθερώνει σταδιακά νικοτίνη ώστε να διατηρείται υπό έλεγχο και να μην δημιουργήσει συμπτώματα στέρησης. Μασήστε τη τσίχλα νικοτίνης μερικές φορές και μετά αφήστε τη ανάμεσα στα μάγουλα και στα ούλα, για να μεγιστοποιήσετε την απορρόφηση της νικοτίνης. Χρησιμοποιήστε τη καθημερινά μειώνοντας τις ποσότητες για μία περίοδο αρκετών εβδομάδων, ενώ θα μειώνεται και η επιθυμία σας να καπνίσετε. Αφού αισθανθείτε άνετα χωρίς τσιγάρο, μπορείτε να σταματήσετε και την τσίχλα μέσα σε 3 με 6 μήνες μετά τη διακοπή του καπνίσματος. Μη τρώτε και μη πίνετε τίποτα, όταν μασάτε τη τσίχλα. Αν καταπιεί τη νικοτίνη, δεν θα έχει αποτελεσματικότητα και μπορεί να προκαλέσει καούρες ή ναυτία.

Φάρμακα χωρίς νικοτίνη

Το φάρμακο βουπροπιόνη ( Zyban) δεν περιέχει νικοτίνη και δεν είναι εθιστικό. Η βουπροπιόνη καταπολεμά την κατάθλιψη. Για την θεραπεία της κατάθλιψης προωθείται στην αγορά με το όνομα Wellbutrin. Βοηθά ως προσομοίωση και διατίθεται με συνταγή γιατρού. Να είστε σε επικοινωνία με το γιατρό σας σε περίπτωση που εμφανιστούν παρενέργειες για να ακολουθήσετε τις οδηγίες της καλύτερης λήψης.

Υπάρχουν επίσης πολλά νέα φάρμακα για την αντιμετώπιση του εθισμού στη νικοτίνη και της χρήσης καπνού που βρίσκονται ακόμη σε ερευνητικό στάδιο. Αυτά περιλαμβάνουν υποκατάστατα νικοτίνης και φάρμακα χωρίς νικοτίνη. Τα συγκεκριμένα φάρμακα είναι είναι σημαντικό βοήθημα για τη θεραπεία του εθισμού στη νικοτίνη, αλλά είναι αποτελεσματικά, μόνο όταν χρησιμοποιούνται από καπνιστές που έχουν σκοπό να κόψουν το κάπνισμα και έχουν αναπτύξει ένα προσεκτικό σχέδιο για τη διακοπή του.

ΠΗΓΗ ΑΡΘΡΟΥ: MAYO CLINIC ‘ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ ΥΓΕΙΑΣ’