Όλα τα άρθρα

Χρήσιμες συμβουλές για καλύτερη και αποτελεσματικότερη μνήμη στην καθημερινότητα του ανθρώπου

Χρήσιμες συμβουλές για καλύτερη και αποτελεσματικότερη μνήμη στην καθημερινότητα του ανθρώπου

Θυμηθείτε τις καλές ημέρες. Εάν είναι σημαντικό για εσάς να θυμάστε κάποια πράγματα, προσπαθήστε κάνοντας τα εξής:

  • Επανάληψη. Εξασκηθείτε επαναλαμβάνοντας κάτι ξανά και ξανά και θα δείτε ότι θα μείνει στη μνήμη σας για τεράστιο χρονικό διάστημα.

 

  • Συνειρμοί. Επινοήστε μια ιστορία, φτιάξτε κάποια ομοιοκαταληξία ή συνδέστε κάποια καινούρια πληροφορία με κάτι που ήδη γνωρίζετε, όπως για παράδειγμα τους στίχους ενός τραγουδιού. Αυτό θα βοηθήσει να αποθηκεύσετε την πληροφορία στον εγκέφαλό σας.
  • <<Διάσπαση>> της πληροφορίας. Χωρίστε την πληροφορία σε μέρη και μαθετε τα ένα-ένα.
  • Οπτικοποίηση. Σχηματίστε μια εικόνα στο μυαλό σας την οποία θα συνδέσετε με ό,τι προσπαθείτε να θυμηθείτε. Αν σας συστήσουν κάποιον, να θυμάστε το ονομά του συνδέοντας το με κάποια εικόνα. Μπορείτε επίσης να θυμάστε το όνομα του/της επαναλαμβάνοντας το στη διάρκεια της χειραψίας.

Να θυμάστε ότι η απομνημόνευση απαιτεί σκληρή δουλειά. Εξοικονομήστε τις προσπάθειες σας για όσα είναι πράγματι σημαντικά. Για άλλες πληροφορίες, προσπαθήστε να κρατάτε λίστες ή βάλτε σημάδια τα οποία θα μπορείτε να συναντήσετε στη συνέχεια, όπως, για παράδειγμα, στο καθρέφτη του μπάνιου σας ή στη πόρτα του ψυγείου. Κρατήστε ημερολόγιο. Φροντίστε να σας γίνει έως και συνήθεια να βάζετε πράγματα που χρησιμοποιείτε συχνά, όπως για παράδειγμα τα γυαλιά σας ή τα κλειδιά του αυτοκινήτου σας, στο ίδιο σημείο κάθε φορά ώστε να ξέρετε που είναι.

ΠΗΓΗ ΑΡΘΡΟΥ: MAYO CLINIC Η ΤΡΙΤΗ ΗΛΙΚΙΑ