Όλα τα άρθρα

Αλλαγές στην όραση σε μεγάλες ηλικίες

Αλλαγές στην όραση σε μεγάλες ηλικίες

Με την πάροδο του χρόνου οι φακοί των ματιών σας γίνονται λιγότερο ελαστικοί. Αυτή η αλλαγή συνήθως λαμβάνει χώρα στην ηλικία των 40 ετών και οδηγεί σε δυσκολία εστίασης σε κοντινά αντικείμενα. Περίπου σε αυτή την ηλικία πολλοί αντιλαμβάνονται ότι χρειάζονται τη βοήθεια γυαλιών για το διάβασμα. Εάν δε χρειάζεστε γυαλιά τουλάχιστον μέχρι την ηλικία των 65 ετών, αποτελείτε εξαίρεση.

Το γλαύκωμα, ο καταρράκτης και ο εκφυλισμός της ωχράς κηλίδας του αμφιβληστροειδούς μπορεί να συνοδεύουν την γήρανση. Είναι πιο σοβαρές παθήσεις και τείνουν να εμφανίζονται σε άτομα ηλικίας 60, 70 και 80 ετών. Ωστόσο, αυτές οι αλλαγές μπορεί να εμφανιστούν και σε νεαρότερους ενήλικες, ειδικά σε όσους έχουν οικογενειακό ιστορικό τέτοιων παθήσεων.

Αυτές οι διαταραχές της όρασης μπορεί να προσβάλουν το ένα ή και τα δύο μάτια. Επειδή αναπτύσσονται σταδιακά και συνήθως δεν προκαλούν πόνο, συχνά συγχέονται με τις φυσιολογικές επιπτώσεις της γήρανσης.

Είναι σημαντικό να επισκέπτεστε τακτικά τον οφθαλμίατρο, ειδικά αν αρχίζετε να νιώθετε αλλαγές στην όραση σας. Ζητήστε άμεση ιατρική φροντίδα, εάν το μάτι σας ερεθιστεί και πονάει ή εάν χάσετε μερικώς ή πλήρως την όραση σας. Επίσης, επισκεφτείτε το γιατρό, εάν βλέπετε λάμψεις στο οπτικό σας πεδίο. Κάποιες διαταραχές των ματιών, εάν δεν αντιμετωπιστούν εγκαίρως, μπορεί να οδηγήσουν σε μη αναστρέψιμη απώλεια όρασης.

Γλαύκωμα

Το γλαύκωμα είναι μια από τις παθήσεις του ματιού που προκύπτει από ασυνήθιστα υψηλή πίεση στο βολβό του ματιού. Το αποτέλεσμα είναι ο περιορισμός του οπτικού πεδίου.

Καταρράκτης

Οδηγεί σε θόλωση της όρασης, διπλωπία ή αίσθηση ότι υπάρχει άλως γύρω από τα φώτα.

Εκφύλιση της ωχράς κηλίδας του αμφιβληστροειδούς, όπου γίνεται η εστίαση των αντικειμένων. Η εκφύλιση της ωχράς επηρεάζει την οπτική οξύτητα στην ανάγνωση και στην οπτική ευκρίνεια.

Τι μπορεί να βοηθήσει

Ακόμα και αν δεν έχετε προβλήματα όρασης, καθώς μεγαλώνετε μπορεί να χρειάζεστε περισσότερο φως, για να βλέπετε καλά. Λάμπες υψηλής έντασης μπορεί επίσης να βοηθήσουν. Χρησιμοποιήστε νυχτερινά φώτα για να σας βοηθήσουν να βλέπετε καλύτερα κατά τη διάρκεια της νύχτας. Αυτό μπορεί επίσης να μειώσει τον κίνδυνο των πτώσεων. Εάν το μόνο πρόβλημα σας είναι η δυσκολία στην ανάγνωση και δεν έχετε άλλη διαταραχή της όρασης, μπορεί να αγοράσετε γυαλιά για διάβασμα χωρίς συνταγή, τα οποία διατίθενται σε πολλά φαρμακεία και καταστήματα.

ΠΗΓΗ ΑΡΘΡΟΥ: MAYO CLINIC ‘ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ ΥΓΕΙΑΣ’