Όλα τα άρθρα

Ο ορισμός της γεροντολογίας και οι αλλαγές με το πέρας του χρόνου

Η γεροντολογία αφορά στην επιστήμη που μελετά όλες τις παραμέτρους του γήρατος. Περιλαμβάνει τρεις τομείς, την βιογεροντολογία, την γηριατρική και την κοινωνική γεροντολογία. Πιο συγκεκριμένα, καθώς γερνάμε, παρατηρούνται φυσικές, διανοητικές, παθολογικές, ψυχολογικές και κοινωνικές αλλαγές. Κάθε άνθρωπος γερνάει με διαφορετικό τρόπο.

Το γήρας έχει διάφορα στάδια που περιλαμβάνουν την φυσιολογική γήρανση, τις φθορές και τις ασθένειες, αλλά και την αντιμετώπιση τους από την κοινωνία και τις επιπτώσεις στη ζωή τους μετά τη συνταξιοδότηση.

Η μελέτη της επιστήμης αυτής έχει ως στόχο τη θεραπευτική προσέγγιση και φροντίδα των ηλικιωμένων μέσα από προγράμματα, την Κοινωνική Πρόνοια, τα ΚΑΠΗ και τα γηροκομεία. Η περίθαλψη και η βελτίωση της ποιότητας ζωής των ηλικιωμένων είναι σημαντική για την ομαλή τους ένταξη στο κοινωνικό και οικογενειακό περιβάλλον.

Τι αλλάζει καθώς μεγαλώνουμε; Τι πρέπει να προσέχουμε;

Καθώς μεγαλώνουμε ο οργανισμός, ο μεταβολισμός και οι συνήθειες μας αλλάζουν. Για το λόγο αυτό πρέπει να αλλάζουμε και τον τρόπο που φροντίζουμε την υγεία μας.

Τα άτομα τρίτης ηλικίας είναι πιο ευαίσθητα και επιρρεπή σε τενοντίτιδες λόγω πτώσης του επιπέδου του ασβεστίου με αποτέλεσμα λιγότερη ελαστικότητα και ευκολία κίνησης, σε κράμπες, καθώς και σε διάφορες ασθένειες και προβλήματα υγείας. Ακόμη και για το παραμικρό ασυνήθιστο σύμπτωμα θα πρέπει να ενημερώνετε τον γιατρό σας.

Επιπλέον είναι πιο ευπαθείς στις ακραίες καιρικές συνθήκες, όπως είναι το κρύο και η ζέστη. Η αφυδάτωση αποτελεί ένα μεγάλο εχθρό των ηλικιωμένων καθώς ο οργανισμός αδυνατεί να διατηρήσει το ισοζύγιο του νερού. Για το λόγο αυτό θα πρέπει να πίνουν τουλάχιστον ένα ποτήρι νερό ανά μία ώρα. Είναι σημαντικό να καταναλώνουν φρούτα και λαχανικά τα οποία τους προσφέρουν τα απαραίτητα συστατικά και βιταμίνες που χρειάζεται ο οργανισμός τους. Και αν χρειάζονται έξτρα τόνωση, οι πολυβιταμίνες είναι εδώ για να τους βοηθήσουν. Είναι εξίσου πρέπον να εντάξουν στην διατροφή τους τροφές πλούσιες σε ασβέστιο, όπως είναι τα γαλακτοκομικά, και σε πρωτεΐνες, όπως είναι το κόκκινο κρέας, το κοτόπουλο και τα αυγά. Τέλος, όπως αναφέραμε και παραπάνω, ο μεταβολισμός τους είναι πιο αργός με αποτέλεσμα να κάνουν λιγότερες καύσεις.

Τέλος, είναι σημαντικό να τονιστεί ότι το check up ανά χρόνο είναι απαραίτητο για την πρόληψη καθώς και την διατήρηση μιας μεγαλύτερης και πιο ποιοτικής ζωής.