Όλα τα άρθρα

Ποιοι είναι οι παράγοντες που οδηγούν στο να γίνει ένας άνθρωπος υπέρβαρος

Το βάρος καθορίζεται κατά πολύ από τον τρόπο που ισορροπείται  τη λήψη θερμίδων με την ενέργεια που καταναλώνετε στις καθημερινές δραστηριότητές σας. Αν καταναλώνετε περισσότερες θερμίδες από αυτές που καίτε, θα πάρετε βάρος. Η υπερβολική κατανάλωση τροφής και η έλλειψη σωματικής άσκησης είναι οι κύριες αιτίες που γινόμαστε υπέρβαροι. Εντούτοις, υπάρχουν και πολλοί άλλοι παράγοντες που συμβάλλουν σε αυτή την κατάσταση.

Γενετικοί παράγοντες

Τα γονίδια παίζουν σημαντικό ρόλο στον τρόπο που το σώμα σας εξισορροπεί τις θερμίδες και την ενέργεια. Αν ένας από τους γονείς σας ή και οι δύο είναι υπέρβαροι, οι πιθανότητες να είστε και εσείς αυξάνονται κατά 25-30%. Τα γονίδια σας επηρεάζουν επίσης τη ποσότητα σωματικού λίπους που αποθηκεύετε καθώς και τον τρόπο που κατανέμεται το λίπος. Όμως ο γονότυπος σας δεν αποτελεί εγγύηση ότι θα γίνετε οπωσδήποτε υπέρβαροι.

Διατροφή

Η τακτική κατανάλωση τροφών με πολλά λιπαρά, π.χ.fast food, συμβάλλει στη πρόσληψη κιλών. Οι τροφές με πολλά λιπαρά είναι και πλούσιες σε θερμίδες καθώς και η υπερβολική κατανάλωση αναψυκτικών, γλυκών κ.λ.π.

Καθιστική ζωή

Οι άνθρωποι που ακολουθούν ένα καθιστικό τρόπο ζωής είναι πιθανότερο να πάρουν βάρος, αφού καίνε λιγότερες θερμίδες μέσω της σωματικής άσκησης.

Ψυχολογικοί παράγοντες

Μερικοί άνθρωποι τρώνε πολύ, για να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα τους, όπως το άγχος, το στρες και τη κατάθλιψη.

Φύλο

Οι άνδρες έχουν περισσότερους μυς και λιγότερο λίπος από όσο οι γυναίκες. Επειδή οι μύες καίνε μεγαλύτερο αριθμό θερμίδων από ότι το λίπος, οι άνδρες καταναλώνουν έως και 20% περισσότερες θερμίδες από τις γυναίκες, ακόμη και όταν ξεκουράζονται. Για τις γυναίκες η επίτευξη ενός υγιούς βάρους απαιτεί μεγαλύτερη προσπάθεια.

Ηλικία

Καθώς μεγαλώνετε, αρχίζετε να χάνετε σταδιακά μυς και το λίπος αποτελεί μεγαλύτερο ποσοστό του βάρους σας. Η μικρότερη μυική μάζα οδηγεί σε μείωση του ρυθμού με τον οποίο το σώμα σας χρησιμοποιεί τις θερμίδες. Αν δε μειώσετε τη πρόσληψη των θερμίδων, καθώς προχωρούν τα στάδια της ηλικίας, το πιθανότερο είναι ότι θα πάρετε κιλά.

Εγκυμοσύνη

Μετά από κάθε εγκυμοσύνη το βάρος της γυναίκας αυξάνεται κατά μέσο όρο 2 έως 3 κιλά πάνω από το βάρος που είχε πριν απο την εγκυμοσύνη.

Φάρμακα

Οι παρενέργειες ορισμένων φαρμάκων και συγκεκριμένα των αντικαταθλιπτικών μπορούν να συμβάλλουν στην αύξηση του βάρους.

Διακοπή του καπνίσματος

Ορισμένοι καπνιστές παίρνουν βάρος, όταν σταματήσουν να καπνίζουν. Αυτό μπορεί να οφείλεται εν μέρει στην ικανότητα της νικοτίνης να αυξάνει τον ρυθμό με τον οποίο καίει τις θερμίδες. Όταν οι καπνιστές σταματούν το τσιγάρο, καίνε λιγότερες θερμίδες και τρώνε περισσότερο, επειδή οι αισθήσεις της γεύσης και της όσφρησης βελτιώνονται.

Ιατρικά προβλήματα

Οι ενδοκρινικές και μεταβολικές διαταραχές συμβάλλουν σε ένα μικρό ποσοστό περιστατικών παχυσαρκίας. Λιγότερο από 5% όλων των περιστατικών παχυσαρκίας οφείλονται σε κάποια ασθένεια, όπως ο υποθυρεοειδισμός ή άλλες ορμονικές διαταραχές. Ο χαμηλός μεταβολικός ρυθμός αποτελεί σπάνια αιτία παχυσαρκίας.