Πυρετικοί σπασμοί : Πότε συνήθως εμφανίζονται και ποια τα βήματα αντιμετώπισης τους;
Μια κρίση (σπασμός) εμφανίζεται ως αποτέλεσμα μιας ασυνήθιστης δραστηριότητας στα νευρικά κύτταρα του εγκεφάλου. Συνήθως ένα βρέφος που παθαίνει κρίσεις ξαφνικά λιποθυμά, με τα χέρια και τα πόδια του άκαμπτα. Μετά από μερικά δευτερόλεπτα τα άκρα και το πρόσωπο μπορεί να αρχίσουν να συσπώνται ρυθμικά.
Η πλειονότητα των κρίσεων στη παιδική ηλικία προκαλείται από πυρετό και ονομάζονται πυρετικοί σπασμοί. Όταν οι κρίσεις είναι επαναλαμβανόμενες και δε σχετίζονται με πυρετό, το παιδί πάσχει από επιληπτική διαταραχή. Ένας πυρετικός σπασμός εμφανίζεται συχνότερα σε παιδιά ηλικίας από 6 μηνών έως 4 ετών τα οποία εμφανίζουν ξαφνικό πυρετό.
Οι πυρετικοί σπασμοί παρουσιάζονται περίπου στο 4% των παιδιών πριν την ηλικία των 4 ετών. Πολλά παιδιά δεν εμφανίζουν ξανά το αρχικό επεισόδιο.
Οι πυρετικοί σπασμοί είναι σύντομοι – συνήθως λιγότερο από 5 λεπτά.
Κάποτε θεωρείτο ότι ένα παιδί με πυρετικό σπασμό κινδύνευε από εγκεφαλική βλάβη. Αυτό σπάνια συμβαίνει. Οι κρίσεις μπορεί να τρομάζουν το γονιό, αλλά στις περισσότερες περιπτώσεις το παιδί είναι καλά μετά τη κρίση.
Εάν το μωρό σας που έχει πυρετό έχει σπασμούς, τα παρακάτω βήματα μπορούν να το βοηθήσουν να αποφύγει τους τραυματισμούς κατά τη διάρκεια τους:
- Βάλτε το παιδί σας μπρούμυτα ή στο πλάι και όχι ανάσκελα.
- Απομακρύνετε οποιαδήποτε σκληρά ή αιχμηρά αντικείμενα κοντά από το παιδί.
- Χαλαρώστε τα σφιχτά ή περιοριστικά ρούχα που φοράει το παιδί σας.
- Μην περιορίζετε ή εμποδίζετε τις κινήσεις του παιδιού.
- Μην προσπαθήσετε να δώσετε τίποτα στο παιδί.
- Μόλις τελειώσει η κρίση και το παιδί σας είναι ξύπνιο, ενημερώστε τον γιατρό σας.