Που μπορεί να οφείλεται το στρες και πως επηρεάζει την υγεία του ανθρώπου

Το στρες δεν είναι μια εξωτερική δύναμη, αντίθετα, είναι η φυσιολογική μας αντίδραση σε συγκεκριμένα ερεθίσματα ( στρεσογόνοι παράγοντες). Η αντίδραση αυτή κινητοποιεί τα συστήματα του σώματος, για να μπορέσουν να σας βοηθήσουν να προσαρμοστείτε στις συνεχείς απαιτήσεις και αλλαγές της ζωής σας.
Οι δύσκολες ημέρες στην εργασία, ο λιγοστός ύπνος και η πληθώρα πληροφοριών αποτελούν μερικές από τις κύριες αιτίες του στρες. Ωστόσο, οι καταστάσεις που δημιουργούν το στρες είναι το ίδιο ξεχωριστές με εσάς. Η δική σας προσωπικότητα, τα γονίδια σας και οι εμπειρίες του παρελθόντος, η γενική σας ικανότητα δηλαδή να αντιμετωπίζετε όσα σας συμβαίνουν, επηρεάζουν τον τρόπο που αντιδράτε στις έντονες καταστάσεις.
Όποια και αν είναι η αιτία του στρες, αυτό που πρέπει να θυμάστε είναι ότι όταν οι περιβαλλοντικές απαιτήσεις υπερβαίνουν τις ικανότητες σας να τις αντιμετωπίσετε, δημιουργείται στρες, το οποίο μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα και ασθένειες.
Το στρες μπορεί να είναι βραχυπρόθεσμο (οξύ) ή μακροπρόθεσμο (χρόνιο) και οι επιδράσεις του λειτουργούν σωρευτικά με την πάροδο του χρόνου. Το οξύ στρες είναι συνήθως η αντίδραση σε μία άμεση ή θεωρητική απειλή. Σε αυτές τις περιπτώσεις αντιδράτε με μία κατάσταση συναγερμού που ετοιμάζει το σώμα σας για το επείγον περιστατικό.
Στρες και υγεία
Πολλές από τις σωματικές αντιδράσεις που συνοδεύουν το στρες μπορούν να βλάψουν την υγεία σας μακροπρόθεσμα συμβάλλοντας σε σωματικές ή ψυχικές νόσους. Το στρες είναι παράγοντας για πολλές ασθένειες, από τους απλούς πονοκεφάλους μέχρι τις καρδιοπάθειες.
Οι υπόλοιπες συσχετίσεις των ασθενειών και του στρες δεν είναι το ίδιο ξεκάθαρες. Ωστόσο το στρες μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα σας, αν πάσχετε από οποιαδήποτε από τις παρακάτω παθήσεις:
Άσθμα
Το στρες μπορεί να κάνει τους αεραγωγούς σας να αντιδρούν περισσότερο επιταχύνοντας την κρίση άσθματος.
Γαστρεντερικά προβλήματα
Το στρες μπορεί να προκαλέσει ή να επιδεινώσει συμπτώματα που σχετίζονται με ορισμένες γαστρεντερικές παθήσεις, όπως το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου ή η μη ελκώδης δυσπεψία.
Χρόνιοι πόνοι
Το στρες μπορεί να ενισχύσει την αντίδραση του σώματός σας στον πόνο κάνοντας δυσκολότερο τον έλεγχο του χρόνιου πόνου, που σχετίζεται με παθήσεις όπως η αρθρίτιδα ή οι τραυματισμοί στη μέση.
Αντιμετωπίστε το στρες μιλώντας για τα προβλήματα σας με τους άλλους, ακούστε μουσική που θα σας βοηθήσει να χαλαρώσετε ή κάντε ένα ζεστό μπάνιο στο τέλος της ημέρας. Πολλά από αυτά τα κάνετε έτσι και αλλιώς, χωρίς να τα σκέφτεστε.
Εντοπίστε τους στρεσογόνους παράγοντες
Το στρες σας μπορεί να συνδέεται με εξωτερικούς παράγοντες, όπως οι εξής:
- Εργασία
- Οικογένεια
- Κοινότητα
- Περιβάλλον
- Απρόβλεπτα γεγονότα
- Το στρες μπορεί επίσης να προέρχεται από εσωτερικούς παράγοντες, όπως:
- Μη ρεαλιστικές ή υψηλές προσδοκίες
- Τελειομανία
- Ανησυχία
- Αρνητικές στάσεις και συναισθήματα
- Ανεύθυνη συμπεριφορά
- Κακή υγεία και κακές συνήθειες
Όταν εντοπίσετε τις πηγές του στρες, μπορεί να μην είστε σε θέση να τις αποφύγετε, αλλά τουλάχιστον θα γνωρίζετε τι προκαλεί τα συμπτώματα σας. Αυτό από μόνο του είναι κάτι που θα σας κάνει να αισθάνεστε πως έχετε περισσότερο έλεγχο.
- ΠΗΓΗ ΑΡΘΡΟΥ: MAYO CLINIC ‘ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ ΥΓΕΙΑΣ’