Οι μέθοδοι και τρόποι για διατήρηση του υγιεινού τρόπου ζωής
Σε αυτή την ενότητα θα συζητήσουμε ορισμένους τρόπους πρόληψης, ελαχιστοποίησης ή αντιμετώπισης των αλλαγών που οφείλονται στην ηλικία.
Άσκηση
Η καλή σωματική φόρμα ωφελεί. Η τακτική άσκηση βοηθά στη πρόληψη της στεφανιαίας νόσου, της υπέρτασης, του εγκεφαλικού, του διαβήτη, της κατάθλιψης, των τραυματισμών από πεσίματα και ορισμένων μορφών καρκίνου. Και η καλή φυσική κατάσταση μειώνει τον κίνδυνο της οστεοπόρωσης και της αρθρίτιδας, δύο παθήσεων που επιβάλλουν περιορισμούς στον τρόπο ζωής. Οι έρευνες δείχνουν ότι η άσκηση μειώνει την απώλεια οστικής μάζας και αυξάνει το μέγεθος και τη δύναμη των μυών, καθώς και της καρδιάς. Η καλή φυσική κατάσταση διατηρεί το σώμα δυνατό και βελτιώνει την ισορροπία, την ευλυγισία και το συντονισμό.
Ξεκινώντας. Μπορείτε να ξεκινήσετε την άσκηση σε οποιαδήποτε ηλικία, ακόμα και αν δεν έχετε γυμναστεί πριν. Ωστόσο, πριν ξεκινήσετε κάτι που απαιτεί μεγαλύτερη προσπάθεια από το περπάτημα, συμβουλευτείτε το γιατρό σας. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό αν έχετε να γυμναστείτε καιρό, αν έχετε οικογενειακό ιστορικό με καρδιοπάθειες, αν έχετε καρδιοπάθεια ή ασθένεια των πνευμόνων ή αν δεν είστε σίγουροι για την κατάσταση της υγείας σας. Επίσης, πείτε στο γιατρό σας να σας εξετάσει για πίεση, διαβήτη, αρθρίτιδα ή άσθμα και ενημερώστε τον για το αν καπνίζετε. Ρωτήστε τον αν τα φάρμακα που παίρνετε ενδέχεται να επηρεάσουν το πρόγραμμα άσκησης.
Προγραμματισμός. Ανεξάρτητα από τον χώρο στον οποίο γυμνάζεστε, τα καλύτερα προγράμματα είναι αυτά που ξεκινούν με ήπια ένταση, η οποία σταδιακά αυξάνεται.
- Ασκήσεις τεντώματος. Οι ασκήσεις ευλυγισίας σας βοηθούν να ανακουφίζετε τη δυσκαμψία των μυών και των αρθρώσεων, να διατηρείτε την κινητικότητα των αρθρώσεων και να προλαμβάνετε τους τραυματισμούς.
- Αερόβια άσκηση. Οι μέτριας έντασης ασκήσεις, όπως το γρήγορο περπάτημα, το ανέβασμα σκάλας, ο χορός, το τζόκινγκ και το κολύμπι βελτιώνουν την αντοχή.
- Χαλάρωση. Στο τέλος των ασκήσεων, χαλαρώστε με κινήσεις χαμηλής έντασης μέχρι ο σφυγμός σας να επανέλθει στα φυσιολογικά επίπεδα.
Διατροφή
Πολλές μελέτες δείχνουν ότι μια υγιεινή διατροφή, όταν συνδυάζεται με άσκηση και τακτική πνευματική δραστηριότητα, συμβάλλει σε μια μεγαλύτερη σε διάρκεια και καλύτερη ζωή. Ωστόσο, οι σωματικές αλλαγές και άλλοι παράγοντες που πολλές φορές συνοδεύουν τα γηρατειά σημαίνουν ότι πρέπει να αλλάξετε τρόπο διατροφής.
Για να κάνετε σωστές διατροφικές επιλογές:
- Αυξήστε την κατανάλωση ινών. Βοηθά στη πρόληψη της δυσκοιλιότητας και μειώνει τον κίνδυνο προβλημάτων του εντέρου.
- Πίνετε πολλά υγρά.
- Επιλέγετε τροφές πλούσιες σε θρεπτικές ουσίες.
Ύπνος
Η ανάγκη σας για ύπνο παραμένει σταθερή σε όλη σας τη ζωή. Ωστόσο με την ηλικία, μπορεί ο ύπνος να μην είναι τόσο ποιοτικός. Με την ηλικία αυξάνονται και οι αϋπνίες. Οι αλλαγές στις συνήθειες του ύπνου, το επίπεδο δραστηριότητας και η υγεία μπορεί να μεταβάλλουν το πρόγραμμα του ύπνου. Οι χρόνιοι πόνοι, η κατάθλιψη, το άγχος και το στρες επίσης επηρεάζουν τον ύπνο.
Η έλλειψη ύπνου, ή η αυπνία, δεν είναι αναπόφευκτο κομμάτι των γηρατειών. Οι ειδικοί στα θέματα ύπνου προσφέρουν τις ακόλουθες συμβουλές, ώστε να απολαμβάνετε καλύτερο ύπνο.
- Ελαχιστοποιήστε τις ενοχλήσεις. Κλείστε τη πόρτα ή βάλτε σε λειτουργία κάποιον άλλο σταθερό ήχο, ώστε να απομονώσετε το θόρυβο.
- Μειώστε το μεσημεριανό ύπνο και τον χρόνο που περνάτε στο κρεβάτι.
- Ασκείστε καθημερινά.
- Αποφεύγετε ή περιορίστε ουσίες που διαταράσσουν τον κύκλο του ύπνου όπως η καφεΐνη, το αλκοόλ.
- Προσοχή στα φάρμακα και συχνή επικοινωνία με τον γιατρό σας.
- Χαλαρώστε σταδιακά.
ΠΗΓΗ ΑΡΘΡΟΥ: MAYO CLINIC ΄Η ΤΡΙΤΗ ΗΛΙΚΙΑ΄